Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Порги и Бес" на Гершуин в БНР

Снимка: БНР

Биг бендът на Българското национално радио зарадва меломаните с фрагменти от операта "Порги и Бес" на Джордж Гершуин в адаптацията на Гил Евънс. Премиерното изпълнение беше в рамките на Новогодишния музикален фестивал в НДК, София. След това публиката чу творбата и в Първо студио на БНР, а Радио БИНАР направи запис, който може да видите тук.

Нестандартните аранжименти са създадени от световноизвестния музикант Гил Евънс за един от водещите тромпетисти  в джаза - Майлс Дейвис. През 1958 г. партитурата мистериозно изчезва. Трийсет години по-късно, в началото на  90-те, по инициатива на забележителния музикант и продуцент Куинси Джоунс и благодарение на съхранени аудио записи, нотите са възстановени. Произведението е  представено отново и като солист е поканен Майлс Дейвис. Уникалните партитури са предоставени на БНР от семейството на Гил Евънс.

Категорично мога да заявя – това е един знаменателен проект. Гил Евънс е водещо име в музиката и продължава да бъде вдъхновител не само за джаз музикантите. Затова е важно да напомним за неговия принос и да го почетем по повод 101-ата му годишнина. За радост в България има трима прекрасни тромпетисти – Росен Захариев, Венцислав Благоев и Михаил Йосифов, затова аз реших да направя с тях "Порги и Бес", казва Антони Дончев, главен диригент на Биг бенда на БНР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна