Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напеви от Северозапада


Най-пъстрата шарка в Северозапада на Цветница бе поставена в Монтана, с третото издание на националния детски фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Конкурсът е рожба на директора на Младежкия дом в Монтана Асен Асенов и се провежда под патронажа на кмета на Монтана Златко Живков.

Участват в събитието сдружение "Младежки Северозапад" и школата по български народни танци "Стоянови". Освен от Общината, конкурсът е подкрепен и от спонсори. Във въртележката на една тежка организация по посрещането на над 500 деца, на възраст от 3 до 16 години, че и на техните родители, ръководители, оркестранти, ние- от екипа на "Калейдоскоп", също поискахме малко време. Не за нас, а за вас- уважаеми слушатели. Защото си заслужава да познавате по-отблизо нашия събеседник. Е, да си призная, направихме го когато децата се разотидоха- натоварени с награди, грамоти, изпълнени с удовлетвореност и убеденост, че и догодина ще дойдат! На четвъртото издание на конкурса!

Това, че Асен Асенов успява в намеренията си да направи децата щастливи, да им даде възможност да изпитат сами как се чувстват победителите, се доказва и от реакцията им в залата, при връчването на наградите.

Персиан Димитров спечели специалната награда на кмета на Монтана в раздел "Народно пеене". Лично градоначалникът Златко Живков стисна ръката на солиста на "Пъстренец Jr." Сред 13-16 годишните изпълнители от училища с разширено изучаване на музика най-високото отличие спечели на Лора Николова от Видин.

През първия конкурсен ден в раздел "Народно пеене" оценяваха Сашка Ченкова- преподавател по народно пеене в националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" Котел; доц. Светла Станилова, преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив, председател на журито; и народната певица Радка Стефанова. Много оспорвана бе конкуренцията сред певците от музикалните гимназии. При камерните формации на първо място излезе група "Пролет" при националното музикално училище "Любомир Пипков" София и дуетът Лора Николова и Боян Боянов от видинското училище "Св.Св. Кирил и Методий". Журито отличи вокални педагози, чиито ученици се откроиха сред участниците. Това са Галя Грозданова- Радева от националното музикално училище "Любомир Пипков" София; Елка Недялкова и Гълъбина Стайкова от музикалното училище "Панайот Пипков" Плевен и Живка Сливенова, от видинското училище по изкуствата "Св.Св. Кирил и Методий".

През втория конкурсен ден в Младежкия дом се надиграваха танцови формации и свирачи. Представиха се 26 колектива от Берковица, Видин, Монтана, Правец, Септемврийци, София. Оценяваха ги жури в състав доц. Красимир Петров, председател на Сдружението на танцовите дейци, Илияна Панайотова- хореограф и солист в национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" и Генчо Генчев- композитор и художествен ръководител на ансамбъл "Дунав" Видин. Паралелно вървеше и конкурсът в раздел "Инструменталисти". Той се проведе за първи път в рамките на конкурса. В него се включиха деца- изпълнители на гъдулка, кавал и тамбура. Оценява ги жури с председател Ангел Добрев- композитор и гъдулар в народния оркестър на БНР; Ради Радев- главен диригент на Българската армия, началник на Гвардейския представителен духов оркестър, и Костадин Генчев- кавалджия в народния оркестър на БНР.

Станал веднъж част от един такъв детски празник, човек не може да се върне без вътрешна битка при делничните ни притеснения. И за да не допуснете умората на битовизмите да ви ограничава пространството за мечти- мечти за децата ни, мечти за нас самите, мечти за нашия шарен като есенен Балкан и дълбок като пролетен Дунав край, чуйте сами излъченото в "Калейдоскоп" от третия национален детски фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада".
По публикацията работи: Ваня Минева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна