Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Начално обучение по спорт за 13 клуба от Северозапада

Спортното министерство отпусна пари на 13 клуба от Северозападна България за начално обучение по спорт, съобщи регионалният представител на ведомството Росица Стаменова.

По направление са одобрени 164 разработки от цялата страна, които ще бъдат финансирани с 860 600 лева. От Враца по 5 000 лева получава клубът по волейбол „Ботев” и кикбоксьорите от "Арис 2008". 4 000 лева взимат стрелците, а 3 000 лева - баскетболистите. За лекоатлетите на Светла Димитрова и Румен Павлов са заделени съответно 3 700 и 3 300 лева. Видинският волейболен клуб "Бдин-Вида" е финансиран с 5 000 лв., а баскетболният "Видабаскет" с 6 300 лв. Клубът по кану-каяк "Ванто" и "Бдин 77" получават съответно 7 000 и 6 500 лв. 3 100 лева пък взима ВК "Монтана-Волей" от града на Огоста, други 9 000 лева са заделени за ски бегачите от берковския клуб "Ком", а 5 300 лв. - за съгражданите им от биатлона.

"Предстои изготвяне на финансови планове, с оглед на одобрените суми, защото всички клубове са кандидатствали с други суми и съгласно заповед на министъра на спорта Свилен Нейков се изготвят тези финансови рамки, заяви Росица Стаменова. По думите й след започването на програмата на 1 февруари, парите ще бъдат прехвърлени по сметните на клубовете. Росица Стаменова каза още, че тепърва предстоят разговори, финансови анализи и подготовка на документи от клубовете в Северозапада, и уточни, че във вторник, на 31 януари предстои среща с представителите на клубовете от Видин.

"Всичко това е заради децата", бе лаконична Стаменова. По думите й целта на подобни програми е привличането на повече деца и младежи в подобни програми, където децата се възпитават в духа на спорта и се раждат таланти. Тя каза още, че от МФВС работят и по други подобни програми.

Министерството на спорта отпусна почти 140 000 лева за 31 проекта на клубове от цялата страна, за да развиват спортните занимания на учениците през свободното им време. Според Росица Стаменова, която е регионален експерт на спортното ведомство в Северозападна България, доста пари са отделени и за инициативи от Врачанско и Монтанско. С помощта на 4 800 лева, областният ученически спортен клуб в града на Огоста ще развива волейбол и футбол. Занимания по футбол ще организира и ученическият спортен клуб "Враца 2004", който е финансиран с 3 000 лв., допълни Росица Стаменова.
По публикацията работи: Борис Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна