Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Манджуков- бронзов медалист от Олимпийските игри за полицаи Мелбърн, Австралия`95

Любомир Манджуков е баскетболист второ поколение от огнището на този спорт в тогавашния Видински окръг. В Ново село се играеше силен баскетбол. Ганчо Манджуков, Йордан Баулов, Евгени Гогичев, Лилко Серафимов, Борислав Минев и Итко Кайцанов постигнаха шампионска титла и медали от първенството за селските отбори в страната, провеждано под егидата на спортната организация "Урожай"- две години представителният отбор на Ново село, носещ името "Славия 1913" играе и в Северозападната "Б" група, заедно с "Бенковски" Видин.

В такава спортна и баскетболна атмосфера израства роденият през 1958 година син на Ганчо Манджуков- Любомир. На 14 годишна възраст е капитан на ученическия отбор, който става шампион на страната за селски юношески отбори. Като ученик във видинския техникум по механотехника вече е основен състезател в юношеската школа при незабравимия треньор Веселин Ницов. Бързо се налага със своята пробивност и прецизна стрелба от разстояние- през 1975 година е повикан в състава на националния отбор за Европейското първенство в Атина, Гърция. Същата година, водени от треньорите Веселин Ницов и Иван Цолов-Пистика, видинските баскетболисти извоюваха правото да играят във Висшата баскетболна лига- наградата е участие в международен турнир в Париж, водени от председателя на клуба, с камерния състав от баскетболистите на "Химик"- Милко Златанов, Васил Яков, Владимир Димитров, Виктор Георгиев, Любчо Манджуков и Пламен Попаланов. Тогава отборът заема третото място в турнира, като побеждава отборите на Ню Орлеан и Марсилия. В състава не участват студентите, както и някои водещи видински баскетболисти, които не отговарят на условията за пътуване в западните страни!

През 1978 година Любчо е в състава на работническия клуб "Химик", който става шампион на страната.
 
 
 
* Снимките са от личния архив на автора на статията Хари Яръмов. 
 
Особено успешни са неговите участия в отбора на "Химик" през 1989 година, а след като клубът изпада от "Б" група, отборът се представя отлично на квалификационните турнири във Видин и столичната зала "Сливница".
 
 
На елеминационната среща с Кюстендил, играна в зала "Фестивална", Любчо нанизва 35 точки за победата. И видинчани влизат в "А" група! По същество това е Висшата баскетболна лига- тогава заедно с Бойко Пангаров, Даниел Кирилов, Станимир Комбалов, Юли Илиев, Валентин Корманов, поведени от треньорите Цвятко Барчовски- сезон и половина преди да стане спортен министър, и Нино Войнов- достигат до пето място в страната.

Любо Манджуков е познат на спортната публика като един скромен, етичен баскетболист, който игра активно до 35 годишна възраст. Като служител в Гранична полиция Любо Манджуков продължи активно да спортува и да поддържа формата си с индивидални тренировки по баскетбол в зала "Фестивална".
 
През 1994 година бе включен в националния полицейски отбор и участва на световните игри за полицаи в Атланта, където българският отбор се класира на четвърто място. Година по-късно същият отбор участва на Олимпийските игри за полицаи в Мелбърн, Австралия. Видинският баскетболист вече е на 38 години, но е един от основните състезатели в българския отбор, който се класира на трето място. Така че, имаме и бронзов олимпийски медал за видински баскетболист, макар и в полицейската надпревара.

Сега ветеранът Любомир Манджуков се радва на младите видински баскетболисти и храни надеждата, че може би сред тях са бъдещите участници на европейски и олимпийски надпревари с българския национален отбор!
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна