Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбор "Вазов" ще представя Видин на Национално ученическо състезание "Защита при бедствия"

Отборът на видинското ОУ "Иван Вазов" спечели областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации".

В областния етап на състезанието, което се проведе в актовата зала на СОУ "Цар Симеон Велики", участваха 4 отбора- от училището домакин, от ОУ "Иван Вазов", СОУ "Св. Кирил и Методий" и ПМГ "Екзарх Антим І". Участието на седмокласниците бе отборно, като всеки отбор се състоеше от четирима състезатели и един учител- ръководител. Състезанието включваше проверка на теоретичните знания на учениците по изучаваните теми от учебната програма за І- VІІІ клас. В състезанието бяха включени две части- теоретична и практическа. Учениците трябваше да решат тест съставен от 30 въпроса и да се справят с поставянето на противогази, необходими при обгазяване.

В оспорваната надпревара със 102,96 точки първото място зае отборът на ОУ "Иван Вазов". Втори- с 99,80 точки се класира отборът на ПМГ "Екзарх Антим І", трети с 98,01 точки остана отборът на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Четвърти се наредиха учениците от СОУ "Цар Симеон Велики". Участниците в състезанието получиха грамоти, медали, а отборът победител- и купа.

Състезанието се организира за 13- та поредна година. В него се проверяват:
- придобитите от учениците през основния курс на обучение знания, умения и навици за действие при бедствия, пожари и извънредни ситуации;
- мотивират се участниците към по-нататъшна подготовка за действия при кризисни ситуации и да се популяризира обучението за защита на населението;
- формират се компетенции и модели на поведение, насочени към разбиране на проблемите на хората, пострадали от бедствия, да се възпита сътрудничество и взаимопомощ;
- състезанието е част от превантивната дейност, свързана с пожарната безопасност и защитата на населението на особено важната целева група- децата и учениците.

В последният етап на състезанието, който ще се проведе през май в Монтана, учениците от ОУ "Иван Вазов" ще се състезават в две практически дисциплини- Гасене на пожари и Оказване на първа помощ на пострадали.
По публикацията работи: Милен Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна