Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът разпореди пълна ревизия на разходите за граничната ограда

Снимка: Дора Атанасова

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил пълна ревизия на парите, изразходвани за строителство на оградата по българско-турската граница. Ако има нарушения, ще има уволнени и наказани служители, заяви премиерът в Харманли, където посети бежанския център. На многобройните въпроси на бежанците за ускоряване на процедурата за бежанци, здравните грижи и училищата за децата им, Орешарски отговори така:

За ускоряване на статута и в следващите няколко дни ще увеличим броя на интегристите - тези, които работят по въпроса, и ще ускорим цялостната процедура. Стремим се да подобрим и условията. Аз сега ще видя какви са условията тук. Казаха ми, че това е средна хубост и средствата, които сме отпуснали ние, и от Европа се усвояват бавно, има процедури за усвояването им, за подобряване условията. Не може да стане от днес за утре. Тези от сирийските граждани, които ще останат по-дълго при нас, искаме да ги настаним и да ги интегрираме по подходящ начин.

Сирийците поискаха послание от министър-председателя, което да предадат на останалите хора в лагера. Орешарски отговори така:

Да запазят още малко спокойствие. Има Централен щаб, който периодично се събира и обсъжда положението в различните центрове. Набелязваме мерки от една страна за подобряване на битовите условия, от друга за ускоряване на статута и от трета за интеграция.

За интеграцията на бежанците ще бъдат използвани средства.от новите оперативни програми "Човешки ресурси".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени