Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ганчо Ганчев: В основата на цялата корупция е съдебната система

Снимка: БГНЕС

Дали прогресивният данък ще напълни хазната? Това  коментира в предаването "От петък до петък" проф. Ганчо Ганчев:
Облагането трябва да бъде прогресивно, това никой не е опровергал, че е по-удачно.
Ние имаме един антисоциален вариант на данъчно облагане. Без никакъв социален минимум. Ефектите, които се търсиха, не се получиха. За да има подобряване на събираемостта, би следвало темповете на нарастване на събираните данъци да бъдат по-високи от темповете на нарастване на дохода. То стана обратното. Събираме по-малко пари в сравнение с  предишния период. Облагаме много хора с ниски доходи, които се стремят да избегнат данъците. Няма последици в икономически план. Резултатите от едно изследване в Югозападния университет показаха, че там, където се въведе плосък данък, спада икономическият растеж.

Идеята, че плоското облагане ще доведе до изсветляване на икономиката не е вярна. Всички виждаме от докладите на ЕК и другите институции, че делът на сивата икономика в страната нараства, което е в пълно противоречие с твърденията, че има изсветляване. Няма изсветляване и всички факти показват, че сивият сектор става все по-мощен и все повече хора избягват плащането на данъци.

Най-силно корумпираният сектор е съдебната система, смята проф. Ганчев. Ако съдебната система  е корумпирана, никой не може да въздаде справедливост след това.

Цялото интервю с проф. Ганчо Ганчев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна