Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в София в подкрепа на Елисавета Попова и детето й, дадено за осиновяване Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В София се провежда протест в подкрепа на Елисавета Попова, чието дете беше дадено за осиновяване във Великобритания. Вчера протестиращи се срещнаха с министъра на правосъдието Зинаида Златанова. Според нея единствената възможност момиченцето Меган да се върне в България е нейните баба и дядо да подадат молба, с която да се признае, че са роднини и имат право да я виждат.

На 20-и февруари, когато беше последната възможност майката да обжалва решението за осиновяване, съдът отхвърли молбата. Не беше допуснато за разглеждане и становището на Държавната агенция за закрила на детето, според което бабата и дядото на Меган са способни да се грижат за нея.

Членове на социалната група "Да помогнем на Меган да се върне в България“ настояват българската държава да се конституира като страна по делото и да защити активно правото на детето да живее с майка си. Утре групата организира протест и пред посолството на Великобритания в София.

Родителските права на Елисавета бяха отнети, след като социалните служби на Острова обявиха, че тя излага Меган на риск, тъй като се е срещнала с бащата, който е британец, след раздялата им. Двамата не живеят заедно, тъй като Елисавета хванала мъжа да гледа детски порнографски материали в интернет. Освен това службите са написали в доклад, че родителите на жената не са в състояние да се грижат за момиченцето.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна