Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания няма да запорира банковите сметки на членове на бившия режим в Украйна

Великобритания заяви, че няма да запорира имущество и банкови сметки на членове на бившия режим в Украйна, докато Европейският съюз не вземе решение по този въпрос.
Обединеното кралство е сред страните, в които приближените на сваления украински президент Виктор Янукович са предпочитали да влагат парите си. Британското правителство заяви, че ще изчака и ще действа съгласувано със Съвета по външни работи на ЕС, който обсъжда как да бъдат замразени авоарите на хора от бившия режим в Киев, заподозрени в нарушаване на човешки права.

Продължаваме да работим с нашите европейски партньори по този въпрос, като подробностите все още се уточняват
, заяви говорител на външното министерство, цитиран от вестник "Индипендънт". Изявлението беше направено ден, след като друга страна от ЕС, също смятана за убежище на украински капитали, реши да изпревари решението на Брюксел. Австрия обяви, че е замразила банковите сметки на 18 украински граждани като предпазна мярка, докато Европейския съюз реши какво да прави.

Подобни действия предприеха Швейцария и Лихтенщайн. Швейцарското правителство нареди да бъдат блокирани банковите сметки на 20 души, за да бъде предотвратено възможно ограбване на украинска държавна собственост. Сред тях е бившият президент Виктор Янукович, неговият син, както и приближените до тях олигарси - братята Сергей и Андрей Клюеви.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна