Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5000 безработни ще бъдат наети по новата програма "Сигурност"

Снимка: www.karieri.bg

Нивото на безработица през февруари остава същото като през януари - 12,2 процента. Регистрираните в Бюрата по труда са намалели с 290 души, отчитат от Агенцията по заетостта.

Директорът Асен Ангелов съобщи, че бизнесът е обявил повече работни места:

Малко по малко реалният сектор се отърсва от кризата. Видимо е, че икономическата среда в България се подобрява. Говорим за месец януари, февруари, зимните месеци - тогава, когато винаги състоянието на пазара на труда е влошено. Тази година тези обстоятелства правят изключение. От друга страна, Агенцията по заетостта към настоящия момент поддържа 30 хиляди субсидирани работни места по-малко, отколкото същия период миналата година. Тези намалени наши възможности се компенсират от реалната икономика.

Агенцията по заетостта и МВР уточняват какви хора ще се наемат за новата програма "Сигурност". По тази програма  5 хиляди безработни ще работят като охранители в малките населени места с висока битова престъпност, каза още Ангелов и уточни:

Програмата ще бъде насочена към регистрирани хора в бюрата по труда. Разбира се, че ще има определени изисквания към лицата, съгласно спецификата на дейността. Тази програма цели да осигури заетост в рамките на групи, които да наблюдават криминогенната среда и да занижат възможностите за допускане на престъпни действия чрез информиране на съответните власти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна