Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камъните от Йелинг, крал Харалд Блутууд и блутууда

БНР Новини

В датското селище Йелинг, пред старата църква, строена още през 965 г., се пазят невероятните йелингски камъни, съхранили част от историята на Датското кралство. Когато крал Харалд Блутууд присъединява нови територии към Дания и обединява под своя власт по-рано воюващи племена от Скания (днешна Швеция) и Норвегия, езическите народи по тези места не приемат лесно християнската религия. Това обяснява особеното съжителство на изображения, свързани с древните скандинавски саги и образа на разпънатия Христос. По всяка вероятност и клонките обгърнали ръцете на Христос, ни водят към митичното скандинавско Дърво на живота.
Камъните от Йелинг са здраво свързани и със създаването на датската държава – и на двата камъка името й е записано за първи път като „Танмарк” (Данмарк – Дания).
Ако името на крал Харалд Блутууд ви е прозвучало някак познато, това не е случайно: неговото име носи шведското устройство блутууд за безжично пренасяне на информация между различни устройства. Tо обединява хората така, както Харалд Блутууд е обединил различни племена в една държава. Логото, с което днес обозначаваме устройството блутууд, всъщност е руната, с която било изписвано името на датския крал. А иначе името на краля е свързвано с различни легенди…
Повече за тях ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”
15 март



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна