Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Богдан трио” представя България и БНР на фолклорния фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия в Република Хърватска

От 10 до 12 юни тази година в хърватския град Опатия се състоя 32-я Международен фолклорен фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия. Българското национално радио избра за свой представител на голямото събитие групата „Богдан трио” от Пловдив.

 

Богдан трио в състав:

Димитър Богданов - акордеон и вокал
Недко Богданов - акордеон
Ани Богданова - вокал

 
Заедно с тримата музиканти пътува и колегата от Програма Христо Ботев - Татяна Робева. Ето и нейните впечатления от представянето на нашите сънародници във форума:

"... За пореден път народната ни музика потвърди неподражаемата ни българска самоличност с майсторските изпълнения на Димитър, Ани и Недко. Музикантите с модерно мислене и богат опит представиха собствени композиции на народностна основа, вплели в себе си фламенко и джаз елементи. Използването на двата вокала – Ани и Димитър, акордеон и мелодика, които се допълват от ритмични инструменти – дайре, триангел, музикално яйце, както и изпълнението на Недко на кавал, представиха на българския фолклор наистина впечатляващо. Получи се истински спектакъл, който не остави публиката равнодушна.
Още при започването на първата пиеса в залата се разбра, че има какво да се чуе оттук нататък – неповторимият вкус на българските ритми, подкрепени с дискретното и премерено танцуване на Ани разкриха непоказани от никого до този момент хоризонти на родното ни музикално богатство. Изведнъж стана ясно, че българското трио не е като никой друг изпълнител до този момент на сцената – българските ритми и думи погалиха присъстващите и им предложиха донесеното от Родината – шарена плетеница от страст, мъка, радост от живота – всичко това поднесено с голямо майсторство. И неслучайно поздравленията към тях бяха много – най-вече за това, че успяха да се настанят трайно в сърцата на хората, които ще запомнят името България."

С впечатления от фестивала потърсихме и участниците от Богдан трио.
В прикачените звукови файлове може да чуете разказа на Димитър Богданов и изпъленения на Богдан трио.

 

 

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени