"Съботна трапеза"

СнимкаВсяка събота от 12.30 до 15.00 часа

„Съботна трапеза” е музикално предаване с развлекатално-информационно-публицистичен характер с богата история, съградена от няколко поколения „домакини и гости”. Поставяйки началото от зрънце родолюбие и вярност към традицията, вече двадесет години предаването не спира да моделира автори и слушатели. Моменти, в които усещаме сладката сила на фолклорното изкуството. И тогава съзнаваме, че нещо се променя - времето хората, идеите, ситуациите. А с тях и музиката. 150 минути, в което поглеждаме „назад към бъдещето”. Признали че, обичаме звука свързан с традиционната ни култура, не спираме да следим как се трансформира. Кой и как обгрижва днес традицията и дали открива нови хоризонти. Не пропускаме да бъдем „тук и сега”, но и бързаме да очертаем контурите на бъдещето. Гостуват изпълнители, слушаме музика, коментираме, понякога сравняваме, търсим вещината на специалисти и разглеждаме в детайли музиката, за която вярваме, че търпи своето развитие. 

СнимкаАвтор и водещ: Кристиян Неделчев


Петя Панева и Донко Марков - звездите на тазгодишния фестивал "Пирин Фолк"

Вече цяла България ги познава отлично. Радва се на таланта им, трудолюбието, успехите, младостта... Често може да чуем да ги наричат явление: „Такива деца се раждат веднъж на сто години!” , „Господ е сипал, сипал талант...”, „Изумителна са! и т...

публикувано на 04.10.17 в 16:50

„Вокално-инструментални картини” и две премиери за началото на новия сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

С програмата „Вокално-инструментални картини“ Оркестърът за народна музика на Българското национално радио  с диригент Димитър Христов ще открие новия концертен сезон на 6 октомври, петък, от 19.30 часа в зала „България“ в София. Концертът..

публикувано на 03.10.17 в 11:25

Наградата спечели гайдарджията Александър Тодоров, а Радио Варна я осъществи!

Вече 10 години Радио Варна присъжда специална награда в най-стария и престижен национален детски фолклорен конкурс на името на незабравимия гайдарджия и педагог Диньо Маринов. Наградата е професионален запис в Радио Варна. На 23-тото издание на..

обновено на 30.09.17 в 15:03

Да нарисуваме българските хора́!

„Сворнато”, „Арап”, „Ширто”, „Четворно хоро”, „Пайдушко хоро”, „Дунавско”... Чува ли сте тези хора́, нали? А как изглеждат стъпките им в графични изображения? Oрганизация „Таратанци“ ни отговорят с изложбата „Последвай стъпките“ , която се..

публикувано на 01.08.17 в 13:18
Любомир Гешковски

Гъдуларят Любо Гешковски с по един „Каприз” за всеки месец

„Caprice No.1” е първата пиеса от новите записи на виртуозният гъдулар Любомир Гешковски. Вечно търсещият в гъдулковото изкуство инструменталист е записал общо 12 авторски „каприза” - по един за всеки месец от годината.      При мен подтикът дойде..

публикувано на 22.07.17 в 15:51
В логото на фестивала е използван мотив от шевица на ръкав на женска риза от Тетово (раждащата богиня) ХIX век.

„Фестивал на шевицата” събира почитатели на везбата в Белослав

Събитието ще се проведе на 9 септември на площад „Възраждане“ в гр. Белослав Фестивалът ще предложи разнообразие от дейности - кратка тематична беседа с участието на видни етнографи, изложби, ревю на носии, работилница за шевици, концерт,..

публикувано на 09.07.17 в 20:49

Народният певец Георги Германов на 75: Радвам се, че българите обичат своята музика

75-годишнината на обичания народен певец Георги Германов ще бъде отбелязана с концерт на 3 юли от 18 часа в концертната зала на дом „Тракия” в Тракийско дружество "Капитан Петко войвода" - Варна. 75 години не са много, но не..

обновено на 03.07.17 в 15:18
Хор и оркестър на ПФА

Професионалните ансамбли „Добруджа” и „Пирин” за първи път с общ концерт

Концертът ще се състои на  2 юни от 18.30 часа в Летния театър в гр. Добрич Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ с главен художествен..

обновено на 02.06.17 в 16:36

„И разгоря се огънят” с Детски танцов ансамбъл „Зорница”

С концерт  ще бъде отбелязана 30-ата годишнина от създаването на Детски танцов ансамбъл „Зорница“ при НЧ „Отец Паисий” - Варна. Празничното събитие е на  1 юни от 20:30 часа в Летен театър – Варна. В своя творчески път ансамбъл „Зорница” успя да..

публикувано на 27.05.17 в 15:04
Галя Петрова-Киркова и студенти от АМТИИ

Добруджанско турне със 101 автентични народни песни

Уникални събития, отразяващи духовността на нацията ни се състояха в три последователни дни предхождащи най-светлия празник – Възкресение Христово, в една запазила традициите и душевността на българина област - Добруджа. Домакин беше община Генерал..

публикувано на 20.04.17 в 20:03