"Съботна трапеза"

СнимкаВсяка събота от 12.30 до 15.00 часа

„Съботна трапеза” е музикално предаване с развлекатално-информационно-публицистичен характер с богата история, съградена от няколко поколения „домакини и гости”. Поставяйки началото от зрънце родолюбие и вярност към традицията, вече двадесет години предаването не спира да моделира автори и слушатели. Моменти, в които усещаме сладката сила на фолклорното изкуството. И тогава съзнаваме, че нещо се променя - времето хората, идеите, ситуациите. А с тях и музиката. 150 минути, в което поглеждаме „назад към бъдещето”. Признали че, обичаме звука свързан с традиционната ни култура, не спираме да следим как се трансформира. Кой и как обгрижва днес традицията и дали открива нови хоризонти. Не пропускаме да бъдем „тук и сега”, но и бързаме да очертаем контурите на бъдещето. Гостуват изпълнители, слушаме музика, коментираме, понякога сравняваме, търсим вещината на специалисти и разглеждаме в детайли музиката, за която вярваме, че търпи своето развитие. 

СнимкаАвтор и водещ: Кристиян Неделчев


Да нарисуваме българските хора́!

„Сворнато”, „Арап”, „Ширто”, „Четворно хоро”, „Пайдушко хоро”, „Дунавско”... Чува ли сте тези хора́, нали? А как изглеждат стъпките им в графични изображения? Oрганизация „Таратанци“ ни отговорят с изложбата „Последвай стъпките“ , която се..

публикувано на 01.08.17 в 13:18
Любомир Гешковски

Гъдуларят Любо Гешковски с по един „Каприз” за всеки месец

„Caprice No.1” е първата пиеса от новите записи на виртуозният гъдулар Любомир Гешковски. Вечно търсещият в гъдулковото изкуство инструменталист е записал общо 12 авторски „каприза” - по един за всеки месец от годината.      При мен подтикът дойде..

публикувано на 22.07.17 в 15:51
В логото на фестивала е използван мотив от шевица на ръкав на женска риза от Тетово (раждащата богиня) ХIX век.

„Фестивал на шевицата” събира почитатели на везбата в Белослав

Събитието ще се проведе на 9 септември на площад „Възраждане“ в гр. Белослав Фестивалът ще предложи разнообразие от дейности - кратка тематична беседа с участието на видни етнографи, изложби, ревю на носии, работилница за шевици, концерт,..

публикувано на 09.07.17 в 20:49

Народният певец Георги Германов на 75: Радвам се, че българите обичат своята музика

75-годишнината на обичания народен певец Георги Германов ще бъде отбелязана с концерт на 3 юли от 18 часа в концертната зала на дом „Тракия” в Тракийско дружество "Капитан Петко войвода" - Варна. 75 години не са много, но не..

обновено на 03.07.17 в 15:18
Хор и оркестър на ПФА

Професионалните ансамбли „Добруджа” и „Пирин” за първи път с общ концерт

Концертът ще се състои на  2 юни от 18.30 часа в Летния театър в гр. Добрич Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ с главен художествен..

обновено на 02.06.17 в 16:36

„И разгоря се огънят” с Детски танцов ансамбъл „Зорница”

С концерт  ще бъде отбелязана 30-ата годишнина от създаването на Детски танцов ансамбъл „Зорница“ при НЧ „Отец Паисий” - Варна. Празничното събитие е на  1 юни от 20:30 часа в Летен театър – Варна. В своя творчески път ансамбъл „Зорница” успя да..

публикувано на 27.05.17 в 15:04
Галя Петрова-Киркова и студенти от АМТИИ

Добруджанско турне със 101 автентични народни песни

Уникални събития, отразяващи духовността на нацията ни се състояха в три последователни дни предхождащи най-светлия празник – Възкресение Христово, в една запазила традициите и душевността на българина област - Добруджа. Домакин беше община Генерал..

публикувано на 20.04.17 в 20:03
Ева квартет

Не са бели лебеди, ни тежки снегове, а най са Ева квартет по Радио Варна

Провикна се малка мома, ой, Коледо, мой Коледо, що ми се бело белее, ой, Коледо, мой Коледо. Дали са бели лебеди, Ой, Коледо, мой Коледо, или са тежки снегове, ой, Коледо, мой Коледо. Не били бели лебеди, Ой, Коледо, мой Коледо, нито пък тежки..

публикувано на 17.12.16 в 15:31
Илияна Георгиева

Илияна Георгиева и Ева квартет на първо място в седмичната класация на Радио Варна

Вонка е тевна, тевница, петлине не са пропели, пък ми е гайда писнала, на моминине дворове. Сватове, кумове, роднини, за тебе, момне ле, са дошли: - Иди, разбудай майка ти, майка ти и бубайко ти, порстен ти носим, момне ле, и годенишки алтъне. Премени..

публикувано на 26.11.16 в 15:30
Магдалена Тодорова

Магдалена Тодорова изпя новата "Народна песен на седмицата" на Радио Варна

Бре,откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я изведли, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще те, моме,..

публикувано на 19.11.16 в 15:48