"Съботна трапеза"

СнимкаВсяка събота от 12.30 до 15.00 часа

„Съботна трапеза” е музикално предаване с развлекатално-информационно-публицистичен характер с богата история, съградена от няколко поколения „домакини и гости”. Поставяйки началото от зрънце родолюбие и вярност към традицията, вече двадесет години предаването не спира да моделира автори и слушатели. Моменти, в които усещаме сладката сила на фолклорното изкуството. И тогава съзнаваме, че нещо се променя - времето хората, идеите, ситуациите. А с тях и музиката. 150 минути, в което поглеждаме „назад към бъдещето”. Признали че, обичаме звука свързан с традиционната ни култура, не спираме да следим как се трансформира. Кой и как обгрижва днес традицията и дали открива нови хоризонти. Не пропускаме да бъдем „тук и сега”, но и бързаме да очертаем контурите на бъдещето. Гостуват изпълнители, слушаме музика, коментираме, понякога сравняваме, търсим вещината на специалисти и разглеждаме в детайли музиката, за която вярваме, че търпи своето развитие. 

СнимкаАвтор и водещ: Кристиян Неделчев


От звукозаписното студио на Радио Варна: Павел Димитров с "Ново начало"

Младият акордеонист Павел Димитров реализира своя първи професионален запис в Радио Варна. Това беше наградата му от конкурса за млади изпълнители на класическа и популярна музика "Музикални бисери" - 2017 г., който се организира от СУ за..

публикувано на 16.01.18 в 14:48

"Съботна трапеза" - зрънце родолюбие и вярност към традицията вече четвърт век

В този час започва концертът по повод 25-т годишния юбилей на предаването на Радио Варна „Съботна трапеза“. На сцената на Концертното студио ще излязат музикантите от Народния оркестър с диригент Данчо Радулов, певците Величка Златева, Дафинка..

обновено на 09.12.17 в 13:13

„Съботна трапеза” - 150 минути с магията на фолклора 25 години

Има една магия като шарена черга, изтъкана от музика, танци, песни и традиции – нашият български фолклор. Там, където все се връщаме, когато търсим идентичността си. Магия преминала през вековете и завладяваща мало и голямо по целия свят...

обновено на 09.12.17 в 13:12

Кой седна първи на трапезата?

Водещите на предаването Съботна трапеза, чийто четвъртвековен юбилей отбелязваме днес, са 10 – ма. Някои са музиканти, други – журналисти. По-голямата част от тях днес са специални гости – събеседници на Кристиян Неделчев. Изключение правят само..

обновено на 09.12.17 в 13:05

Петя Панева и Донко Марков - звездите на тазгодишния фестивал "Пирин Фолк"

Вече цяла България ги познава отлично. Радва се на таланта им, трудолюбието, успехите, младостта... Често може да чуем да ги наричат явление: „Такива деца се раждат веднъж на сто години!” , „Господ е сипал, сипал талант...”, „Изумителна са! и т...

публикувано на 04.10.17 в 16:50

„Вокално-инструментални картини” и две премиери за началото на новия сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

С програмата „Вокално-инструментални картини“ Оркестърът за народна музика на Българското национално радио  с диригент Димитър Христов ще открие новия концертен сезон на 6 октомври, петък, от 19.30 часа в зала „България“ в София. Концертът..

публикувано на 03.10.17 в 11:25

Наградата спечели гайдарджията Александър Тодоров, а Радио Варна я осъществи!

Вече 10 години Радио Варна присъжда специална награда в най-стария и престижен национален детски фолклорен конкурс на името на незабравимия гайдарджия и педагог Диньо Маринов. Наградата е професионален запис в Радио Варна. На 23-тото издание на..

обновено на 30.09.17 в 15:03

Да нарисуваме българските хора́!

„Сворнато”, „Арап”, „Ширто”, „Четворно хоро”, „Пайдушко хоро”, „Дунавско”... Чува ли сте тези хора́, нали? А как изглеждат стъпките им в графични изображения? Oрганизация „Таратанци“ ни отговорят с изложбата „Последвай стъпките“ , която се..

публикувано на 01.08.17 в 13:18
Любомир Гешковски

Гъдуларят Любо Гешковски с по един „Каприз” за всеки месец

„Caprice No.1” е първата пиеса от новите записи на виртуозният гъдулар Любомир Гешковски. Вечно търсещият в гъдулковото изкуство инструменталист е записал общо 12 авторски „каприза” - по един за всеки месец от годината.      При мен подтикът дойде..

публикувано на 22.07.17 в 15:51
В логото на фестивала е използван мотив от шевица на ръкав на женска риза от Тетово (раждащата богиня) ХIX век.

„Фестивал на шевицата” събира почитатели на везбата в Белослав

Събитието ще се проведе на 9 септември на площад „Възраждане“ в гр. Белослав Фестивалът ще предложи разнообразие от дейности - кратка тематична беседа с участието на видни етнографи, изложби, ревю на носии, работилница за шевици, концерт,..

публикувано на 09.07.17 в 20:49