Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски фолклорен ансамбъл „Българче“ участваха в уъркшоп в град Геретсрийд, Германия

 

От 6 до 13 юни 2011г.  Детски фолклорен ансамбъл „Българче“  участва  в песенна и танцова среща на фолклорни състави от цял свят, която се проведе в град Геретсрийд, Германия. По време на срещата децата изучаваха полски, баварски, полинезийски, индонезийски, гръцки и турски песни и танци и  обменяха опит в танцовото и песенно изкуство. Детския състав беше предвождан от  ръководителите  си – г-жа Ирена Станева и Добринка Колева.

Повече за мултикултурната срещa може да чуете от звуковия файл.

 

Детски фолклорен ансамбъл “Българче” е основан през 1960 г. при Детски комплекс – Варна, първоначално само като танцов състав, а от 1993 г. към него се включват народен хор и оркестър.

В ансамбълa участват деца на възраст от 6 до 18 г., като изучават песенен и танцов фолклор от различни етнографски области на България. В структурата на танцовия състав са включени 5 групи, като всяка група репетира два пъти седмично по два часа. Децата започват от начинаеща група и всяка година преминават в по-високо ниво на обучение. Всяка от групите има съобразен танцов репертоар подходящ за изяви на сцената.

Съставът е носител на награди от фестивали и конкурси в страната и чужбина. С голям успех се провеждат гастролите в Гърция, Турция, Сърбия, Германия, Люксембург, Шотландия, Финландия, Малта, Русия , Австралия и др.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна