Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невероятната история на една джамия

Омаядската джамия в Дамаск
Снимка: wikipedia
В Дамаск се намира една от най-старите и най-големи джамии в света – Омаядската джамия. Историята й е много дълга и много интересна. Мястото, на което е построена се смята за свещено от най-дълбока древност. Някога тук се издигал храмът на арамейския бог на бурите, Хаддад, през ІІІ век римляните го превърнали в храм на почитания от тях Юпитер Дамаски, през IV век върху него била издигната християнска базилика, а през VII век халифът Уалид я превърнал във великолепен мюсюлмански храм. Той запазил първоначалния вид на кулите, които някога били антични наблюдателни кули и те станали минарета на храма.

Днес много вярващи хора– и мюсюлмани, и християни - влизат в джамията, за да се поклонят на Йоан Кръстител, смятан за пророк и в двете религии, защото тук има… действащ християнски параклис. В него зад големи прозорци от зелено стъкло, разделени от изящни бели колони и прикрити със златни орнаменти; под вълнист купол, син като дълбока вода, се пази главата на християнския светец. Тя била намерена при строителството на джамията в малка пещера. Над пещерата била поставена колона, а по-късно около колоната изградили параклиса.
Още за храма в Дамаск, за бляскавия дворец на султан Саладин, за Минарето на младоженците и за Черната Богородица от Ченстохова в Полша ще научите в звуковия файл.

22 март

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна