Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромни загуби от несъбрани дългове на българските фирми

Средно по 100 000 лева несъбрани вземания губи годишно всяка българска компания. Това сочи проучване на Асоциацията на агенциите, които събират фирмени дългове. 

По-голямата част от българските компании вече проучват своите клиенти - интернет, с препоръки и дори по кредитни отчети. 80 на сто от фирмите подписват и двустранни договори, с които гарантират вземанията си. Въпреки това една трета от компаниите бавят плащанията още в първата седмица след падежа. Срока, който партньорите им дават, е двумесечен, но търпението стига и до седем месеца.
Има сектори - туризъм, транспорт, логистика, това са основно преобладаващите сфери, в които срещаме проблеми на компаниите при работата и с партньорите от Гърция, Италия и Румъния, посочва Светла Петрова, която е сред авторите на проучването.

Много често причина за забавяне на плащанията е пренебрегваният приоритет, каза и председателят на Асоциацията Райна Миткова.
Бизнесът има своите приоритети. Парите са винаги оскъден ресурс. Ако ние не показваме на клиентите си да взимаме своите пари, въобще няма да ни платят.

Най-добър е резултатът от намесата на колекторските фирми в първите месеци след възникването на просрочието, но заради лошия имидж и липсата на регламентация на този тип услуги те са рядко търсени от бизнеса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна