Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маневрите на руската армия край границите на Украйна навлизат в активна фаза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Веднага след като руският президент Владимир Путин определи действията на украинските военни в югоизточната част на страната като "наказателна акция”, която ще има последици за режима в Киев, руският министър на отбраната Сергей Шойгу заповяда на подразделенията в Западния и Южен военни окръзи да започнат маневри с използването на авиация. Поставената задача включва придвижване на войсковите части на големи разстояния на собствен ход и тяхното разгръщане за изпълнение на последващи задачи. На практика това означава привеждането на тези части в пълна бойна готовност.

Тяхната численост, според руската преса, е не по-малка от 8 хиляди души. Коментирайки провежданата от властите в Киев силова операция в югоизточна Украйна и по-специално в град Славянск, постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин даде да се разбере, че може да се наложи Москва да предприеме действия в защита на местното рускоговорещо население:

В случай на най-лошия сценарий в Югоизточна Украйна, Русия може да си спомни за разрешението, дадено от Съвета на федерацията да използват въоръжените сили на територията на Украйна. Ние имаме тази възможност, но не бихме искали да я използваме, посочи руският дипломат. В същото време Виталий Чуркин подчерта, че все още има шанс за уреждане на конфликта в Украйна по пътя на женевските споразумения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна