Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцът, който разказва приказки

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На остров Бали до ден днешен мъжете изпълняват древен ритуален танц – нарича се кечак. Той разказва историята от индийската поема „Рамаяна” за легендарния принц Рама и неговите воини-маймуни, които влизат в битка със злия демон Равана, за да освободят Сита, любимата жена на Рама. Маймуните загубват битката. Победителят Равана изпраща ранените на остров Бали, но тамошната природа им помага да се излекуват.
Единственият съпровод за танца е скандирането на мъжете, което наподобява звуците на изплашени маймуни и птици. Танцът е цяло представление - особено важни са изражението на лицето и движенията на главата и очите.
Повечето балийски танци са свързани с индуистки ритуали. Според местните вярвания, по време на танца могъщите божествени духове на предците се вселяват в телата на танцьорите и чрез техните движения изразяват своята воля. За да се справят с тази трудна задача, хората на остров Бали започват да изучават своите танци от самото си раждане. Още преди да проходят, бебетата научават от своите майки движенията на ръцете, но официалното обучение на танцьорите започва на 7-годишна възраст.
Още за древния танц, за храмовете на остров Бали, както и за древното изкуство да се създават градини, ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
3 май


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна