Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентатът в Сарафово - основна тема на срещите на шефа на Европол

Снимка: БГНЕС
Съд за виновните за атентата на летище Бургас обеща за пореден път главният прокурор Сотир Цацаров, но уточни, че срокове за край на разследването повече няма да бъдат поставяни.
Атентатът от 18 юли 2012 година, при който загинаха шестима души, беше основна тема по време на работното посещение у нас на директора на Европол Робърт Уейнрайт.

Няма да има срокове, защото разследването не може да се решава по местните стандарти. В голямата си част доказателствата се събират със съдебни поръчки, обясни главният прокурор и припомни - появяват се нови доказателства, като това за нов участник в атентата, което научихме преди два месеца и заради което беше отложен финалът на разследването, планиран от самия Цацаров за началото на март.

Процесът срещу авторите на атентата обаче ще стигне до съд, беше категоричен Сотир Цацаров, защото според него това ще е ясен знак, че в България тероризмът се наказва.

От момента на първия оглед досега след старт, буквално от нулата, прокурори, следователи, служители на МВР и на ДАНС с изключително ценната помощ на Европол събраха значителен доказателствен материал и събирането на този материал продължава и сега, каза още Цацаров.

Директорът на Европол даде висока оценка на работата на българските институции по атентата, макар малко преди това и в изказването на главния прокурор, и в изказването на вътрешния министър да стана ясно, че етапът, на който е стигнало разследването е благодарение на помощта, оказана от Европол.

Благодарение на това, което Европол направи, бяхме в състояние ефективно да напреднем в това разследване, каза вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Успешният край на случая е важен както за България, така и за сигурността на Европа, беше категоричен директорът на Европол.
И съм убеден, че ще има успешен край на този важен случай. Това е важно не само за България, а и за сигурността на ЕС. Трябва да останеме чувствителни , нащрек за всякакъв терористичен акт и за всякаква терористична проява, която може да възникне, където и да било на територията на ЕС, каза директорът на Европол Робърт Уейнрайт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна