Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки музеи и галерии се включват в "Нощта на музеите"

Снимка: Венета Павлова

Десетки музеи и галерии в цялата страна ще приемат посетители до полунощ в рамките на европейската "Нощ на музеите", предлагайки изложби, концерти и различни артпрояви. 

Националната художествена галерия в София, освен постоянната си експозиция "Живопис и скулптура от ХХ век", ще представи изложбата "Графичните ателиета на Хуан Миро", както и портрети на известни българи. Точно в полунощ прозорците на бившия Княжевски дворец ще бъдат отворени, за да се чуе навсякъде величественото изпълнение "Многоя лета", посветено изцяло на 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов. 

Националният исторически музей, в допълнение към постоянните експонати, в "Нощта на музеите" ще покаже изцяло обновената експозиция на Зала 2 - "Античност", както и златното съкровище от Дъбене. 

В пространството около столичната Градска художествена галерия ще се състои концерт на българската кънтри група "Лили ъф дъ уест". В градинката пред Народния театър ще има изложба с най-доброто от хартиения артфест. "Мостът на влюбените" до НДК ще бъде украсен с фотопортрети на известни артисти, писатели и творци, дело на фотографа Симон Варсано. 

Авторски интерпретации на гладиаторски шлемове, които могат да бъдат изпробвани от всички желаещи, ще покажат в столичната "Арена ди Сердика". 

Назад във времето ще върне посетителите и оригинален пътуващ ретротрамвай, който ще се движи от 16 до 22 часа от площад "Възраждане" до площад "Журналист".

В рамките на Нощта на музеите, в Художествената галерия и Историческия музей в Добрич ще отворят врати  изложби на бижута и облекла, оръжия и снаряжения, ще се прожектират филми, ще бъде отворена и работилница на въображението. 

Четири музея в Ловеч ще се включат в „Европейската нощ на музеите“.

Във Враца европейската инициатива "Нощ в музеите" ще бъде отбелязана с работилници в Регионалния музей и ретро градинско парти в Етнографския музей. Гостите ще са повече млади хора, които ще бъдат облечени в будоара на 30-те, 40-те и 50-те години, със суинг, джаз музика, просто да си прекараме един чудесен ден, ще бъде от 16 до 19 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна