Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летище "Божурище" става Музей на българската авиация

| обновено на 20.05.14 в 15:57
2
Снимка: БГНЕС
България ще има нов музей на авиацията на територията на летище "Божурище". Споразумение за това бе подписано вчера от зам.-министъра на културата Васил Василев и ръководството на италианския консорциум, който е собственик на терена.

Василев подчерта, че сградата ще бъде достъпна за всички граждани и ще показва устрема към съхранението на историята и културата. Музеят ще бъде изграден за сметка на италианската фирма и след това ще бъде дарен на Министерството на културата.

Проектът за Музей на българската авиация предвижда на територията на летище "Божурище" да бъдат поставени и няколко исторически самолета, като част от тях ще бъдат пренесени от Националния исторически музей. Сградата, която се намира там, е и първата аерогара в София, която ще бъде възстановена във вид на музей. На територията на музея ще бъдат съхранени също така и два паметника, които в момента съществуват. Това са Паметникът на загиналите български парашутисти и Възпоменателният паметник на българските летци.

Сградите и съответната техническа инфраструктура ще осигурят експозиционна площ около 3600 кв. м, а новият музей ще бъде част от Националния исторически музей и негов ръководител ще бъде проф. Божидар Димитров, съобщиха още от ведомството.

Стойността на проекта възлиза на няколкостотин хиляди евро. Все още сумата и срокът за изпълнение не се уточнени, но до няколко седмици теренът за бъдещото строителство ще бъде подготвен.

Именно Италия е "виновна" там (в Божурище) да имаме летище. Италианските партньори ще платят всичко, което поискаме - разясни проф. Божидар Димитров в предаването "2/4". - Именно оттам излита и българският герой Димитър Списаревски, когато е защитавал София през 1943 година...

Чуйте всичко, което каза пред Радио София проф. Божидар Димитров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна