Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за български език при БАН предоставя свободен достъп до Речника на българския език

По повод на 24-ти май Институтът за български език при БАН за първи път предоставя свободен онлайн достъп до съдържанието на многотомния Речник на българския език, който е най-големият и представителен тълковен речник на българския език. Досега са издадени 14 тома (до буква П включително), които включват общо 112 686 заглавни думи, съобщи БТА. Речникът е достъпен на адрес http://ibl.bas.bg/rbe и ще бъде допълван с всяко ново издание.

За Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Институтът за български език днес откри в Централното фоайе на БАН изложбата "По стъпките на учителите", посветена на 145-годишнината от създаването на БАН.
При откриването на изложбата Институтът за български език е представил редица свои дигитални проекти. Българският национален корпус http://search.dcl.bas.bg/bg/ представлява колекция от над 5,4 милиарда думи, която отразява състоянието на българския език от средата на 20-ти век до наши дни. В корпуса са включени и паралелни текстове на 47 други езика, които имат съответствие на български.
Лексикално-семантичната мрежа "БулНет" http://dcl.bas.bg/bulnet предоставя достъп до синонимни множества на български език /над 52 000/, връзка с преводните им еквиваленти на английски език /над 120 000/ и съществуващите връзки между тях - синоними, хипероними, мероними.
Лексикалните ресурси "Инфолекс" http://infolex.ibl.bas.bg и "Неолекс" http://neolex-bg.org/bg включват синонимен и антонимен речник, речник на новите думи и регистър на фразеологизмите. Създадена е и електронна интерактивна карта на диалектната делитба на българския език - http://ibl.bas.bg//bulgarian_dialects, http://ibl.bas.bg/Dialektna_delitba.pdf.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна