Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата за Чингис хан

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Монголската империя, просъществувала малко повече от 160 години – от 1206 до 1368 г., била най-голямата държава в човешката история. Включвала територии от Корейския полуостров до Източна Европа и обхващала 22 % от сушата на Земята, с население от над 100 милиона души. За създателя й, прочутия Чингис хан, има много легенди.
Една от тях разказва, че когато се родил, Чингис хан получил името Темучин: според монголската традиция, му дали името на първия враг, заловен от баща му в деня на неговото раждане. Това бил татарският вожд Темучин-юге. Така силата на врага щяла да премине в новороденото. Знаели също, че малкият Темучин ще стане велик воин и ще пролее много вражеска кръв, защото се родил с голям съсирек кръв в юмручето си. Но дали ще живее дълго и ще бъде ли щастлив? - питал се бащата. Тогава върху черния камък в езерото кацнала черна птица и запяла: „Чингис, Чингис”. Това е знакът! Синът ми ще доживее старини и ще бъде щастлив с децата и внуците си....

Още за Чингис хан и столицата на Монголската империя, градът на скъпоценностите, Каракорум ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
31 май


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна