Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Академик" на победа от поредна титла в баскетбола

"Академик" победи "Левски" със 106:99 точки в третия мач за титлата
Снимка: БГНЕС

Шампионът "Академик" победи "Левски" със 106:99 точки и поведе с 2:1 успеха във финалния плейоф в Националната баскетболна лига за мъже. Играе се до три успеха от пет мача. Четвъртият двубой е на 31-ви май в зала "Универсиада" в София от 18 часа. Така "Академик" е само на една победа от 12-а поредна шампионска титла.

Шампионите водеха през по-голямата част на двубоя, а в края стигнаха до успеха с важен кош на Александър Янев, който игра в първия мач от финалния плейоф. В зала "Универсиада" имаше голяма агитка на "Левски", а сред зрителите беше и президентът на "Лукойл" Валентин Златев. Шампионите започнаха по-добре мача, но след кош на Брендън Хийт "сините" стигнаха до обрат - 21:20. Отново с две точки на Хийт "Левски" спечели първата част с 27:25. Възпитаниците на Сашо Везенков имаха доста по-успешна стрелба във втората част и поведоха с 41:31 в 15-та минута, след като домакините за пет минути вкараха само 4 точки. С тройка на Лайънъл Чалмърс "Левски" намали пасива си на три точки - 42:45, но след това "студентите" поведоха с 9 точки. На почивката шампионите бяха вкарали 53 точки на съперника, а бяха получили 46.

Като цяло двата отбора играха лошо в защита, а през третата четвърт "Академик" отново увеличи преднината си най-вече заради отличната игра на Антъни Уийдън. На два пъти шампионите имаха аванс от 12 точки - 79:67 и 81:69. Уийдън вкара тройка в началото на последната четвърт за 84:71, но след това "сините" отговориха с 10 безответни точки и намалиха изоставането си на 3 - 81:84. Веднага след това отново Уийдън беше точен. 5:34 минути преди края с кош на Хийт "Левски" се доближи на точка до съперника 85:86, но Юре Лалич вкара кош и наказателен удар. Четири минути преди сирената Брендън Хийт вкара кош и фаул и "Левски" стигна до обрат - 92:91. Играта продължи кош за кош, а преди финалните две минути имаше равенство - 95:95.

"Академик" отговори с тройка на Александър Янев, а след това той отново се разписа за 104:99 45 секунди преди края. След това "сините" направиха няколко грешки и не успяха да вкарат кош.

За "Академик" шестима играчи завършиха с двуцифрен актив. По 19 точки отбелязаха Антъни Уийдън и Марко Килингсуърт, а с 16 точки и 11 борби се отличи Аландо Тъкър. Янев завърши с 15 точки. За "Левски" се отличиха и силен мач изиграха Брендън Хийт, записвайки 39 точки и 8 асистенции, а Лайънъл Чалмърс добави 24 точки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна