Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крепостите на Асеневци

БНР Новини
Снимка: irka66.blog.bg

Една от крепостите на Асеневци, Трапезица, се намира, северозападно от Царевец, в столицата на Втората българска държава – Велико Търново.
Изградена е върху стръмните непристъпни склонове на платото, в меандрите и на десния бряг на
река Янтра.Някога върху стръмните скали се издигали високи каменни стени с четириъгълни бойни кули – 6 големи и 3 по-малки. Главният от четирите входа бил на южната страна и свързан с Царевец чрез мост над реката. Към този вход водел изсечен в скалата каменен път.
В най-високата, северна част на крепостта, преди няколко години археолозите откриха двореца на първите Асеневци - огромна сграда с необичайно дебели стени, запазени на височина до 6 метра, с размери 33 на 10 м., с големи помещения, покрити с фрески.
При археологическите разкопки през изминалите повече от 100 години, на Трапезица са открити останки от военни сгради, жилища на боляри и висши духовници и два големи манастира. Разкрити са 19 църкви, украсени с колони, ниши и арки, с полукръгове от разноцветни глинени зелени и жълти керамични панички. Храмовете били украсени с прекрасни стенописи и релефни изображения на архангели.
В една от тези специално построени църкви,
през 1195 г., цар Асен I пренесъл от Средец (София) мощите на Св. Иван Рилски, които били съхранявани там до пренасянето им в Рилския манастир. Още за Трапезица, Царевец и Стринава (смятана за родно място на Асеневци) ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
7 юни
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна