Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС спира вноса на стоки от Крим

| обновено на 23.06.14 в 18:24

Съветът на външните министри на Евросъюза забрани вноса на стоки от Крим, освен ако те не притежават сертификат за произход, издаден от украинските власти. Забраната  влиза в сила след два дни.

Външните министри единодушно подкрепиха президента Порошeнко и усилията му за мир и стабилност. Към Русия беше отправен призив също да подкрепи неговия мирен план, както и да прекрати притока на военни, оръжия и екипировка през украинската граница.

Първите дипломати припомниха, че подготвят и допълнителни санкции срещу Русия, които при нужда могат да бъдат въведени още на срещата на върха в петък.

Също тогава ще бъде подписана и икономическата част на споразумението за асоцииране с Украйна, след като днес приключи подготвителната работа по документа, както и по споразуменията за асоцииране с Грузия и Молдова.

По повод заплахите на Русия, че може да отговори с търговски ограничения за Украйна, върховният представител на Евросъюза за външната политика Катрин Аштън заяви:

Европейският съюз е готов да води не само експертни, но и политически консултации с двете страни за различните аспекти по прилагането на споразумението. Разбира се, министрите припомнят на всички, че всякакви заплахи на Русия с търговски мерки срещу страните, които ще сключат такива споразумения, са неоснователни

Други решения, взети днес от Съвета, предвиждат по-нататъшна либерализация на визовия режим за украински граждани, както и изпращане на полицейска мисия на Евросъюза, която ще съдейства за реформирането на силите за сигурност в страната.

  .


  .



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна