Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС: Ще фалират болници, ако до 20 дни бюджетът на НЗОК не бъде актуализиран

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов прогнозира, че ако до 20 дни бюджетът на Здравната каса не бъде актуализиран, през септември ще фалират болници и пациенти ще бъдат връщани. Към момента дълговете на болниците достигат 400 милиона лева, като 127 милиона от тях са просрочени. 

  Актуализацията на бюджета на Здравната каса не е най-доброто решение, каза още доктор Цветан Райчинов, а държавата да плаща пълния размер на здравните вноски на осемте групи граждани, за да няма дефицит през следващите години. И при актуализация към края на годината ще има близо сто милиона лева дефицит, каза още Райчинов.
 От септември болниците евентуално ще са в състояние да плащат  най много заплати и при това минимални. Риска да бъдат връщани болни и неприемани заради липса на средства е все по реален. Рискът болници да затворят врати е все по-реален.
Общинските болници са в добро състояние, защото общината дофинансира това, което не достига по здравна каса, каза заместник-кметът по здравеопазването в Столичната община генерал Стоян Тонев.
Шефът на Здравната каса е като един шеф на сиропиталище, но му казват, всички утре трябва да бъдат отличници, защото касата се контролира пряко от Министерството на здравеопазването и лимитът за изплащане на суми се отпуска всеки месец от министъра на финансите. Касата е един посредник. Министърът на финансите и министърът на здравеопазването носят пряка вина за недофинансирането и неспазването на сроковете, които са определени в закона.
 Утре ще се проведе Национален съвет на лекарския съюз във връзка със ситуацията.

Актуализацията на бюджета на Националната здравна каса трябва да бъде с особен приоритет в програмата на парламента преди неговото разпускане, смятат от КНСБ. Необходими са  330 милиона лева  за разплащане с болниците, закупуване на лекарства и медицински изделия, за заплащане на изработеното от медицинския и друг персонал в  системата. Случващото се в здравната каса е в резултат от липсата на политическа воля и желание от няколко правителства да се поеме отговорност да се извършат отлаганите реформи в социалната сфера и особено в системата на здравеопазването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна