Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов ще предложи датата на предсрочните избори да бъде до 15-и септември

Засега се планира политическите консултации да се проведат в петък, 27-и юни

Снимка: БГНЕС

Политическите консултации ще се проведат в петък от 12.00 часа, съобщи в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов. Вече са изпратени и поканите за участие в тях на останалите парламентарни партии:

Ако действително държим всички на избори, то ние настояваме за избори незабавно. Ние държим на консултации, защото, докато това Народно събрание съществува, то трябва да работи да приеме важните закони за страната. Заради това се обявихме за консултации и настояваме те да бъдат проведени в петък от 12 часа. Ние сме готови на избори септември и това го заявихме още преди три седмици. 

Атанас Мерджанов коментира, че утре левицата ще направи всичко възможно, за да събере кворум в залата:

Кворумът преди всичко, отговорността се пада пак върху отсъстващите парламентарни групи. Това е преди всичко парламентарната група на ГЕРБ и на "Атака". Много ясно се вижда кой каква отговорност носи към работата на този парламент. 

ГЕРБ ще участва в консултациите между парламентарните политически сили, потвърди в кулоарите на Народното събрание лидерът на партията Бойко Борисов. Той ще предложи датата на предсрочните парламентарни избори да бъде до 15-и септември.

Ще отида, защото считам, че в средата на септември могат да се проведат избори. Един месец тази агония, този един месец трябва да се спести на държавата, иначе може да съборят още някоя банка и да стане катастрофата непоправима. Да се надяваме да има по-голяма избирателна активност, за да може тези, които победят, да имат моралното право да застанат да направят реформите и да се опитат, макар че без МВФ не считам, че вече може да се оправи държавата. Катастрофата е тотална навсякъде.

Дори депутатите да не гласуват освобождаването на Сергей Станишев като народен представител поради липса на кворум, лидерът на БСП ще стане евродепутат съгласно преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс. Това заяви председателят на парламента Михаил Миков

Защото има текст от преходните разпоредби на Изборния кодекс, който е прилаган веднъж за Ивайло Калфин. Има и практика по въпроса. Това не е големият проблем.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна