Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП подкрепя само актуализацията на бюджета на НЗОК, ГЕРБ обеща да осигури кворум в понеделник

| обновено на 01.08.14 в 15:21
Снимка: БГНЕС


Започнаха консултациите на президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически сили и с партиите, които имат представители в Европейския  парламент. На срещата се обсъжда необходимостта от актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК за 2014 г.

Председателят на НС и лидер на БСП Михаил Миков потвърди позицията на социалистите, че подкрепят актуализацията на бюджета на Здравната каса, но не и увеличението на парите в държавната сметка: Няма как отговорни народни представители да гласуват без да е ясно разписано как. 3.5 милиарда да се дадат на една изпълнителна власт, която не е подложена на парламентарен контрол. Това в парламентарна република, няма как да се случи. Иначе, що се отнася до актуализацията на националната здравноосигурителна каса и на първо четене в пленарна зала ние подкрепихме внесения законопроект.

Президентът Росен Плевнелиев не може да заема политическа позиция, заяви още председателят на БСП. Според Миков Плевнелиев се връща към момента, в който атакува изпълнителната власт: Учудващ беше тонът на господин президента. Очевидно той ще бъде активен участник в предизборната кампания, но това ще накърни по-скоро институцията, отколкото да навреди на другите политически партии. Вие го чухте. Излъчваше се директно. Ние добронамерено дойдохме да участваме в един разговор, а не в предизборната кампания, в която знаете, че тонът и тълкуванията обикновено са различни.

Според лкидера на ДПС Лютви Местан, ако публичният интерес е свързан с актуализацията на държавния бюджет и този на здравната каса, трябва този интерес да бъде реализиран  и той не може да бъде жертва в името на партийни страхове: Предлагам днес да се откажем от всякакъв популизъм, защото тази тактическа игра кой ще носи отговорността, ако в понеделник нямаме гласувани законопроекти за актуализацията на бюджета, на мен ми е последна грижа.

 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще изпрати свои депутати на извънредното заседание на парламента в понеделник, за да  подкрепят актиуализацията на бюджета на здравната каса: Мога да направя последен и единствен само компромис заради болните хора и лекарските организации при ясно разписаното, че това не само е недостатъчно, а Райчинов да отиде и да го каже. Пребройте се колко депутати ще влязат от БСП и ДПС, господин Миков, ако е удобно, да ни кажеш. Колкото ви трябват - 10,15 или 20 човека, ще ми кажете. Ще ги пратя в понеделник и го правя само, тези хора ги пращам заради болните хора.

 Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков каза, че партията му ще подкрепи актуализацията на бюджета на здравната каса: Това, което вие предлагате, ние ще го подкрепим в частта Здравна каса. Ще влязат нашите депутати независими, ще гласуват заедно с останалите партии. Ако трябват 300 милиона - 300 милиона. За останалото предлагам следното решение аз: нека ГЕРБ и ДПС се съберат в понеделник в Народното събрание. Господин Борисов може да си мобилизира парламентарната група, господин Местан също ГЕРБ и ДПС да гласуват този бюджет.

 Меглена Кунева от Реформаторския блок смята, че консултациите са добра стъпка: Не е въпрос на куртоазия, но смятам, че наистина вашата стъпка е добра, и то не заради бюджета, тоест не само заради бюджета, а затова, защото се опитваме да изградим нормален тон помежду си и се опитваме да се чуем един друг. Това е първата задача на тази наша среща. Можем ли наистина да кажем какви са националните приоритети за следващите месеци, за следващите, дай Боже, да можем да го кажем и за години...



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна