Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният касиер на КТБ Маргарита Петрова е пусната от ареста

Снимка: БГНЕС

Главният касиер на Корпоративна търговска банка Маргарита Петрова е пусната от ареста в сряда с мярка за неотклонение - подписка, научи "Хоризонт" от свои източници. Петрова е обвиняема, заедно с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и още трима души, за източването на 206 милиона лева. Тя беше в ареста от месец, като два съдебни състава прецениха, че има достатъчно данни, уличаващи я в извършване на престъпление.

От прокуратурата отказаха коментар, като се позоваха на следствената тайна. Според наша информация обаче, промяната на мярката за неотклонение на Петрова е станала по инициатива на наблюдаващия прокурор Иван Гешев.

В сряда, в официално прессъобщение, с което прокуратурата обяви, че от две седмици, по аферата КТБ, задочно обвиняем е и мажоритарният собственик на банката Цветан Василев. Беше написано, че той умишлено е склонил Петрова, изпълнителния директор Орлин Русев да присвоят 206 милиона лева.

Според наша информация, същият ден Петрова е давала обяснения в присъствието не на своя адвокат Татяна Дончева, след което е била пусната от ареста, поради отпаднала опасност да се укрие. Такава опасност обаче до този момент не е била констатирана от нито един от двата съдебни състава, които гледаха мерките за неотклонение на първоначално задържаните по случая КТБ. Те обаче констатираха достатъчно данни, уличаващи Петрова и опасност на свобода да извърши друго престъпление.

Маргарита Петрова беше източникът, който подведе прокуратурата, че милионите били изнесени за една нощ в чували, което беше опровергано. Според обяснението на адвокат Дончева, тя лансирана авангардната версия, заради многочасовия разпит, а и защото вече била казала същото пред квесторите на банката.

Според запознати, жената е на свобода, защото решила да съдейства на прокуратурата, като разказала, че участвала в аферата под натиск, което държавното обвинение не коментира.

Така месец след първите арести по случая КТБ, под стража остава само заместник-главният счетоводител на банката Борислава Тренева. Цветан Василев се издирва с многоцветни бюлетини. Главната счетоводителка Мария Димова е под домашен арест. Изпълнителните директори Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Пантелеев, както и Георги Зяпков - ръководител управление Кредитиране в банката, са на свобода с различни парични гаранции, но със забрана да напускат страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна