Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва иска да бъдат обсъдени допълнителни санкции срещу Русия

| обновено на 29.08.14 в 11:09
Линас Линкевичюс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Литва Линас Линкевичюс заяви в интервю за "Хоризонт", че излизат все повече неопровержими доказатества за военната намеса на Русия в Украйна, а опроверженията от руска страна стават все по-неубедителни. Той подчерта, че Европейският съюз трябва да обсъди по-нататъшните санкции срещу Русия заради военната й намеса в Украйна: Вярвам, че и в Европейския съюз трябва да има дебати, на които да се обсъдят по-нататъшните санкции срещу тези, които вземат подобни решения. В същото време трябва да обсъдим всяка възможна подкрепа за украинското правителство – не само икономическа, която вече е в ход, нито само политическа, която е очевидна. Трябва да подкрепим украинските военни сили с оборудване, в това число и военно.

Линкевичюс подчерта, че не става дума да се върви срещу Русия: Не говоря да вървим срещу Русия. Искаме да имаме добри, нормални отношения с нея. Просто искаме да спрем руснаците да вредят на съседите си, както и да дадем възможност на тези страни да се развиват и да избират пътя, по който да вървят. 

Според Линкевичюс, енергетиката не е оръжие, но е средство за влияние на Русия: Това е нещо много сериозно. Ние го наричаме нещо повече от заплаха или предизвикателство. Енергетиката никога не е била разглеждана като оръжие, но нека припомня, че беше включена в документите на срещата на върха на НАТО през 2006-а година като въпрос за разглеждане, тъй като се превръщаше дори в средство за политически натиск. Това е въпрос, който засяга и националната сигурност, а ние във Вилнюс имаме центрове за енергийна сигурност. Енергетиката наистина е много сериозен въпрос, който трябва да се разглежда във всичките му аспекти не само икономически, а и от гледна точка на сигурността.

Строежът на газовия терминал на Литва с Норвегия върви по план. Очаква се да е готов в края на годината и дори да заработи през ноември, каза министърът.

Интервюто на Ангелина Пискова с Линас Линкевичюс можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна