Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Минчев бе удостоен с наградата "Аполон Токсофорос"

| обновено на 29.08.14 в 14:44
Минчо Минчев
Снимка: БГНЕС

Именитият български цигулар Минчо Минчев е новият носител на наградата "Аполон Токсофорос". Тя се присъжда от фондация "Аполония" за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето и зад граница. Наградата беше връчена от проф. Димо Димов при откриването на 30-ото издание на Празниците на изкуствата в Созопол. 

Най-големият принос на "Аполония" е, че фестивалът постигна невероятни успехи в запазването на българската култура, дух и можене, каза Минчо Минчев при връчването на наградата: Този фестивал 30 години не само съществува. Това е едно вечно движение, едно перпетуум мобиле, което става от първия фестивал до днес. Винаги с нещо ново, с нещо провокативно, с нещо, което във времето се развива.
С едноминутно мълчание в памет на големия български поет Валери Петров започна официалната част по откриването на 30-ото издание на "Аполония". 30 години празници на изкуствата са уникален юбилей, с който Созопол се гордее, каза кметът на града Панайот Рейзи.
Според министъра на културата Мартин Иванов "Аполония" отдавна се е превърнала в част от календара на стотици българи. Аполония успя да се справи с кризата, с безпаричието, с предизвикателствата на новата дигитална ера и някак си напук на всичко около нас, фестивалът успя да оцелее вече цели 30 години. Днес, тук на "Аполония" искам да ви припомня онези заклинателни думи на Никола Гюзелев – пазете този фестивал. Бих добавил – пазете българската култура.

В предаването "12+3" проф. Димо Димов каза: Има няколко основни момента, които трябва да съществуват, за да може един такъв фестивал да мине през годините. Нашата управа е пирамидална. "Аполония" се прави от трима души през годината. Всичко минава през нашите ръце, всичко се оглежда, макар че в създаването на програмата участват със свое мнение много хора, много и все изтъкнати личности, така че да може да се направи всяка година селекцията, която да бъде актуална. "Аполония" е фестивал на българското изкуство, преди всичко. Ние показваме българските артисти, българското творчество, това се видя на концерта на откриването. 30 години е една респектираща цифра. Фестивалът не се прави от чиновници на дадена община, фестивалът се прави от нас.

Празниците на изкуствата "Аполония" ще продължат до 6-и септември. Над 70 са културните събития, включени в програмата. Сред тях са юбилейни концерти на български формации и много премиери. В 30-ото издание на "Аполония" БНР е медиен партньор на празниците.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Димов и репартажа на Даниела Костадинова можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени