Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 таксиметрови шофьори - парамедици тръгват в София

Снимка: БГНЕС

От утре по улиците на София ще работят първите 15 таксиметрови шофьори-парамедици с напълно оборудвани коли за оказване на първа помощ при пътнотранспортни произшествия и други инциденти и злополуки. 

15-те доброволци ще получат своите сертификати и специализирано оборудване - професионална автоаптечка, обозначителна жилетка и яке на клуб "Активна сигурност" със знака на Българския червен кръст. 
Стефан Софиянски - председател на Клуб "Активна сигурност" поясни:
Идеята таксиметровите шофьори да се включат в една такава инициатива беше, тъй като те са постоянно на улицата и биха могли да бъдат първите, които да се отзоват на мястото на инцидент и да окажат съответна помощ, която би могла да бъде решаваща за спасяване на човешкия живот. 
Курсът на обучение е включвал часове по теория и практика: 
Беше организиран от Българския червен кръст. Обучителите са високо квалифицирани специалисти от Военно-медицинска академия, които обучиха нашите шофьори-доброволци. Искам да подчертая, че това е тяхното желание и тяхното гражданско самосъзнание, да се включат в тази инициатива на Клуб "Активна сигурност" за оказване на най-неотложните действия - спиране на кръвозагуба, възстановяване на дишане, на сърдечна дейност. 
От началото на септември се предвижда обучение на шофьори от Благевград, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас, постепенно и във всички по-големи градове, където има действащи таксиметрови фирми. Предвижда се възможност за продължаване на квалификацията на вече обучените шофьори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна