Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правозащитникът Кобляков не може да излиза без прокурорско разрешение

Николай Кобляков
Снимка: БГНЕС


Руският правозащитник Николай Кобляков, който бе задържан на летището в София по искане на Русия и "Интерпол" и по-късно пуснат срещу подписка, от вчера не може да излиза от дома си без прокурорско разрешение. Пред "Хоризонт" Кобляков заяви:

Сега съм поставен в апартамент под наблюдение и по-точно под домашен арест. Преди бях свободен в границите на България, а сега трябва да стоя само в един апартамент. Не мога да изляза от него без разрешението на прокурора. И това важи за всяко излизане и за всяка покупка, която искам да направя. 

На въпрос дали е бил търсен от руските власти по-рано, тъй като обвинението за измами с външнотърговското дружество "Станкофранс" датира от 2004-та година, правозащитникът отговори:

Разбира се, че не. И това е наистина странно, тъй като, ако погледнете в интернет страницата на асоциацията "Русия:свободи", на която съм активен член, ще видите, че тя е създадена като гражданско движение през 2011-а година. Официално тя беше регистрирана през май 2012-а. Това дело срещу мен започна през октомври същата година - 8 години след извършването на предполагаемото престъпление, но пък 3 месеца след регистрирането на асоциацията.
Асоциацията "Русия-свободи" е създадена и работи във Франция.

Цялото интервю с Кобляков чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна