Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади българи потърсиха възможности за работа в чужбина в представителството на ЕК

Снимка: БГНЕС
Млади българи потърсиха възможности за работа в чужбина на среща в представителството на Европейската комисия у нас. Акцентът беше поставен върху условията за труд в Италия, Великобритания и Белгия.

Младите и образовани хора бяха мнозинството от присъстващите на срещата и търсещи съвети за реализация в чужбина:

В момента се колебая къде да карам своята магистратура и съответно Великобритания е един от изборите, на който съм се спряла. В един момент, ако квалификацията ми достигне достатъчно високо ниво и съм достатъчно добър професионалист, очаквам да мога да бъде по-мобилна, да мога да работя в която от държавите имам достъп.

Аз имам за цел заминаване в Испания, но искам да проучва условията горе-долу, най-общите. Предполагам, за Европейския съюз са едни и същи.

Европейската служба за гражданско действие даде съвети на заминаващите с големи очаквания, но с малко информация. Ася Кавръкова обясни с примери:

Помощ по отношение на всичко свързано с установяването - как да се регистрират в общината, по какъв начин могат да задействат своите социални права и разбира се, да им окажеме помощ в случай, че не дай си Боже, примерно станат обект на каквото и да било правонарушение било от работодател или от някой друг.

Полезно е да се знае, че регистрацията в общината в Белгия става само срещу договор за наем за жилище, а за разкриването на банкова сметка може да се чака повече от месец, уточни в допълнение Кавръкова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна