Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговище е домакин на 21-вото издание на международния пленер за акварел "Никола Маринов"

СнимкаДесет дни Търговище е домакин на 21-вото издание на международния пленер за акварел "Никола Маринов". Началото на форума е поставено през 1977 година, като пленерът се организира всяка втора година, съобщават от общинската администрация в областния град, цитирани от БТА.

В тазгодишното издание участват осем творци от Финландия, Италия, Китай, побратимените на Търговище - Смоленск, Русия, и Търговище, Румъния, както и художници от България. В пленера участва е и изкуствоведът Николай Ущавалийски, заместник-директор на Националната художествена галерия.

Художниците ще рисуват в града-домакин и в Балчик. Ще посетят древния град "Мисионис" край Търговище и старата столица Велико Търново. Пленерът се посвещава на големия български художник и педагог проф. Никола Маринов, роден в Търговище. Художествената галерия в града носи името на професора и притежава най-голямата колекция в страната от акварелни творби на наши и чужди майстори.

Международният пленер цели да продължи делото на своя патрон за развитието и утвърждаването на акварела в художествената ни култура. Според статута на пленера организаторите откупуват по една картина на стойност 200 лв. на всеки от участниците. Те от своя страна подаряват две платна. Откупените и подарени картини се завеждат в специализирания фонд на галерията "Н. Маринов", допълниха от отдел "Култура" на общинската администрация.

Форумът ще завърши с изложба на 15-и септември.


Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени