Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство отпуска 750 млн.лв. за програмите „Околна среда” и „Регионално развитие"

| обновено на 10.09.14 в 12:23

750 милиона лева от държавния бюджет ще бъдат отпуснати за разплащане по проекти на спрените оперативни програми „Околна среда” и „Регионално развитие". Решението ще бъде взето днес от служебното правителство.

Даването на национални средства ще позволи да се преодолее кризата със спрените от Европейската комисия плащания по двете програми.

Брюксел ще възстанови парите,  след възобновяване на финансирането. Така ще се предотврати значителна загуба, се аргументират от правителството и обясняват, че, ако сега не се осигури плащане по проектите, се поставя на риск тяхната реализация в срока на допустимост на разходите, както и приключването им в рамките на програмния период.

Това пък може да доведе до необходимост, впоследствие вече започнатите проекти, да се довършват с национални средства, както и да се плащат неустойки за забава към изпълнителите по договорите.

София се надява около 50 милиона от тези пари да се насочат към проекти на столичната община, съобщи заместник - кметът по финансова дейност  Дончо Барбалов. Той посочи къде трябва да отидат тези средства:

Имаме почти 15 милиона лева за метровлаковете, което е окончателното плащане, имаме малко над 5 милиона за банки, като всеки момент очакваме да приключи верификацията, 30 милиона за завода за отпадъци. Така че, ако сумираме, около 50 милиона лева от тези, които правителството е одобрило днес, се надяваме да стигнат до Столична община.

Близо 10 милиона лева отпусна правителството по бюджета на съдебната власт за тази година, за да се осигури нормалното функциониране.

Други 11 милиона и 500 хиляди лева допълнително се дават на Регионалното министерство за строителството на отсечки по автомагисрали - Белокопитово-Каспичан от автомагистрала "Хемус" и деветкилометрова отсечта на "Марица".

С друго свое решение служебното правителство назначи седем областни управители. Това са областите Софийска, Силистра, Велико Търново, Габрово, Разград, Търговище и Шумен. Заемалите до сега постовете са освободени.

Правителството ще одобри проекта на новата оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. С парите, през следващите седем години, ще се осигуряват индивидуални пакети от хранителни продукти за бедните, а обществените трапезарии ще работят целогодишно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна