Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия изстреля успешно най-новата междуконтинентална ракета „Булава”

Снимка: ЕПА

Русия извърши успешно изстрелване на най-новата междуконтинентална ракета „Булава”, която е част от амбициозните планове на Москва да модернизира стратегическите си
ядрени оръжия. 

Пускът е бил осъществен в рамките на държавната програма за проверка на оръжейните системи на атомната подводница „Владимир Мономах”, като ракета е прелетяла от Бяло море в северозападна Русия до полигон на п-ов Камчатка в Тихия океан.

„Булава” е ракета с три степени, която може да поразява цели в радиус  8 хиляди километра. Тя е конструирана да носи от 6 до 10 ядрени бойни глави с индивидуално насочване, всяка от които е с мощност 50 килотона. Именно с този тип балистични ракети ще бъдат снабдени осемте атомни подводници от ново поколение по проекта „Борей”.

През последните 10 години Русия поетапно увеличава разходите за военни цели, които от 600 милиарда рубли през 2003-та достигат до 2,3 трилиона през тази година. Това са близо 64 милиарда долара.

Плановете за превъоръжаване предвиждат през 2020-а година относителният дял на новите оръжейни системи в руската армията да достигне 70 %. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна