Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

Днес изтича срокът, в който избирателите могат да подават заявление за гласуване по настоящ адрес в изборите на пети октомври.

Искането може да бъде подадено по електронен път, ако гражданите притежават универсален електронен подпис, или писмено - в общинската администрация по настоящия си адрес.

След като избирател подаде такова заявление, за да гласува по настоящ адрес, съответната общинска администрация предава информацията за подадените искания на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" за автоматизирано вписване на избирателя в избирателните списъци по настоящ адрес и заличаването му от избирателния списък по постоянен адрес. Удостоверение за гласуване на друго място се издава само на лицата, служебно заети в произвеждането на изборите след подаване на заявление по образец до общинската администрация по постоянен адрес също до 20 септември.

До 20 септември общинските администрации ще издават удостоверения за гласуване на друго място, които могат да получат само кандидатите в изборите, членовете на Централната и Районните избирателни комисии и наблюдателите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна