Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на персийските градини

Персийска градина, изобразена върху керамични плочки, 17 век, Метрополитън музей, Ню Йорк

Средновековните персийски градини са истински произведения на изкуството. Алеите, покрити с бели мраморни плочи, са прави и широки. По средата им ромолят изкуствени поточета. Те изтичат от дълбоки подземни басейни, където през пролетта се събират подпочвените води от топенето на снеговете по високите планински върхове, а през лятото - от редките дъждове. Поточетата напояват прекрасните цветя и редиците плодни дръвчета зад тях и се вливат в квадратни или правоъгълни езерца, които често завършват с малки водопади.
Алеите се пресичат под прав ъгъл и разделят градината на квадрати и правоъгълници. В средата на градината се издига красив павилион - площадка с резбован покрив, поставен върху тънки колони от бял мрамор.Той е символ на центъра на вселената: квадратът е самата вселена, четирите му края - четирите посоки на света, а поточетата - четирите реки на Рая. А думата „рай” (на староперсийски „медес” - „място, изпълнено с приятни аромати”) с течение на времето започнала да значи просто „градина”…
Днес магията на старинните градини оживява във великолепните произведения на майсторите-килимари. Прочутите персийски килими, пухкави и меки като облак, носят същите образи и същото послание за спокойствие и хармония.
Още за чудесата на средновековна Персия можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

27 септември
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна