Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 73% от българите искат повече информация за финансовите си права

Снимка: БГНЕС

Почти половината от българите не знаят кои са основните индикатори за цената на един заем, показва проучване на компания за потребителски кредити. Половината от запитаните имат желание да научат повече как да управляват личните си финанси.

Проучването показва още, че за 73% от българите най-важно е да разполагат с повече информация за финансовите си права, докато 66% смятат за най-важно да знаят към кого да се обърнат, когато имат проблем с финансова институция.

Главно хора на възраст 25-45 години, живеещи в София и регионалните градове, проявяват желание и да разберат повече затова как да управляват личните си финанси. Според проучването, младежите на възраст 18-24 години притежават най-малко опит в управлението на личните финанси и проявяват интерес към темата за повишаване на финансовото си образование. Съвместно с фондация "Инициатива за финансова грамотност" започва работа интернет сайт, който предлага полезна информация на теми като личен бюджет,  финанси и финансова сигурност. Съдържанието е представено по интерактивен начин като предлага няколко калкулатора за личен бюджет, както и възможност за консултации с финансови експерти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна