Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата на Лихтенщайн потвърди, че проверява Цветан Василев за пране на пари

| обновено на 01.10.14 в 18:18
Снимка: БГНЕС

Властите в Лихтенщайн потвърдиха, че проверяват банкера Цветан Василев по подозрение за пране на пари. Пред агенция Ройтерс общественият прокурор на Лихтенщайн казва, че разследването е започнало по сигнал на местна банка. Силвия Великова с още информация:

Роберт Валнер обяснява, че активирането на прокуратурата спрямо мажоритарния  собственик на Корпоративната търговска банка е започнало след като Лихтенщайнската банка е предала  доклад на Звеното по финансово разузнаване,  а то го е предало на прокуратурата. Валнер отказва подробности, позовайки се на ранния етап на разследването. Отделът по финансово разузнаване е централният орган в страната, който се занимава със събиране и анализиране на информация,  нужна за доказване на пране на пари, организирана престъпност, финансиране на терористични организации.

Ройтерс пише, че от българската прокуратура вчера са потвърдили, че Василев се разследва в Лихтенщайн, но че адвокат на банкера казва, че не знае каквото и да било по въпроса. Агенцията цитира и  коментар на самия  Василев, отново от вчера, че случващото се е заговор от страна на негови конкуренти.

В кореспонденцията се казва, че Василев стои  в центъра на кризата с четвъртата по големина банка в България, започнала през юни и че към момента няма яснота каква ще е съдбата на КТБ, както и че България е поискала екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия, но все още няма решение на Белград по въпроса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна