Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг: НАТО не търси конфронтация с Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО не търси конфронтация с Русия, но няма да отстъпи от принципите на сигурността. Примирието в Украйна предоставя добра възможност, но Русия все още е в състояние да дестабилизира страната, заяви новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг и подчерта:

Ние искаме да видим промяна в действията на Русия, а именно промяна, която да демонстрира спазване на международните закони. Става дума за промяна в действията на Русия, която да покаже, че тя зачита международните си задължения и отговорности. 

В своята първа пресконференцията като генерален секретар на Алианса Столтенберг протегна маслиново клонче към Русия, като заяви, че не вижда противоречие между стремежа за конструктивни отношения с Русия и подкрепата на една силна организация, каквато е НАТО.

Йенс Столтенберг подчерта също, че НАТО трябва много ясно да заяви, че ще окаже помощ на Турция, ако тя бъде нападната.

Член Пети се отнася до нашата колективна отбрана, той е крайъгълен камък за НАТО и се отнася за всички наши съюзници. Основната идея на НАТО предвижда той да бъде приложен в защита на всеки наш съюзник, което важи и за Турция, ако по някакъв начин тя бъде нападната, заяви новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна