Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка се "изръси" с поне 700 млн. долара, за да спре срива на рублата

Вчера Централната банка на Русия (РЦБ) се е намесила много активно на валутния пазар, за да подкрепи рублата, която се срина до ново рекордно дъно, показват последни данни на Банката.

От една страна РЦБ е изместила във възходяща посока търгувания коридор на рублата спрямо кошницата евро-долар между 35,60 рубли и 44,60 рубли (от 35,50-44,50 в петък) и в същото време само в рамките на вчерашния ден е интервенирала на валутния пазар, продавайки най-малко 700 млн. долара.

По принцип Централната банка на Русия поддържа рублата в рамките на плаващ коридор на търговия и се намесва, ако рублата отслабва към горната граница на заложения диапазон. Според заложените правила РЦБ трябва да продаде 350 милиона щатски долара в горната граница на заложения диапазон и след това да измести във възходяща посока коридора на търговия на руската рубла с пет копейки. Вчерашното повишението на ценовия диапазон с 10 копейки предполага, че Руската централна банка е продала най-малко 700 млн. долара, за да спре срива на рублата.

От началото на годината насам рублата е подложена на силен натиск от продажби като вече се обезцени с около 18% спрямо щатския долар.

                                                                                             Графика на американски долар/руска рубла (на дневна база)

Снимка

Основната причина за спада на руската валута е продължаващото изтичане на капитали от страната в резултат на санкциите на Запада спрямо Москва около украинската криза, както и забраната на руските банки и компании да се финансират (да взимат заеми) от чужбина. Неспособни да се финансират на западните финансови пазари, руските фирми и заемодателите купуват повече долари и евро на местния валутен пазар, което води до обезценка на рублата.

Друг негативен фактор е солидният спад на глобалните цени на петрола под 100 долара за барел, като в началото на днешната търговия петролът тип "брент" се търгува на ниво от 92,15 долара – с около 10 долара под средните цени, заложени в бюджета на Русия за 2014-а година.

Рязкото понижение на стойността на рублата в последно време принуди РЦБ да проведе интервенция на валутния пазар в началото на октомври за пръв път от май насам. В същото време от началото на месеца РЦБ измести в посока нагоре и т.нар. "лента на търговия" на рублата с общо 20 копейки.

В началото на днешната търговия руската валута опитва известна стабилизация спрямо кошницата евро-долар около 44,41 рубли, след като вчера удари за кратко ново рекордно дъно от 44,60 рубли, което принуди РЦБ да разшири лентата на търговия до 35,60-44,60 и да се "изръси" с най-малко 700 млн. долара, за да спре спада на рублата.

Спрямо американския долар днес рублата се стабилизира около 39,70 нивото, след като вчера се срина за кратко до ново историческо дъно от 40,05 рубли за един долар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна