Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една персийска приказка

БНР Новини
Снимка: davidaaronarts.com




В слънчевия персийски град Кашан един принц е пришпорил красивия си сив жребец към кулата на своята прекрасна любима. На колана му виси колчан със стрели, а над жребеца лети бойният сокол на владетеля. Любимата на принца вече го вижда и протяга ръка към него, а той почтително навежда глава в поклон…

Тази история е нарисувана на дъното на един персийски керамичен съд. Заедно с принца и момичето в нея са изобразени прислужници, река с разноцветни камъни, облаци и едно фантастично животно с женска глава и тяло на пантера.
Не знаем името на принца, нито с кого е воювал. Не знаем и коя е красивата му любима, но кръглите им лица, високите скули и очите с формата на бадем подсказват, че двамата принадлежат към номадския народ на селджукските турци, завладели град Кашан в днешен Иран през XI век. Селджукските владетели приели местните традиции, уважавали и плащали добре на персийските майстори. А майсторите сливали в едно персийски и тюркски елементи и създавали великолепни произведения. Боите, вероятно направени от стрити полускъпоценни камъни, все още са удивително ярки – кобалтово синьо, тюркоазено, керемидено червено, кафяво, черно. Те са нанесени както под глазурата, така и върху нея, т.е. паничката е печена два пъти – майсторите са се стремили материалът да наподобява порцелан. Керамичните предмети, изработени по този начин се наричат „минай” (на персийски „емайл”) и са може би най-красивите в ислямския свят. Правели се не само съдове, но и плочки минай с формата на кръст и осемлъчна звезда, наричани „кашани”, на името на град Кашан. Те се сглобявали в невероятни пъстроцветни „килими” по стените и подовете на владетелските дворци.

Още за чудесата на персийския град Кашан, както и историите на още двама „стрелци“, свързани с построяването на катедралата в Солзбъри и най-известните английски средновековни балади, ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.

11 октомври
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна