Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъдите и министърът на земеделието ще преговарят за обезщетенията за умрелите от "син език" животни

Снимка: БГНЕС

На извънредна среща днес следобед животновъдите и министърът на земеделието ще се опитат да постигнат споразумение за обезщетенията за умрелите от "син език" животни. Стойността на обезщетението предизвика гнева на фермерите и те започнаха подготовка за протести. 

Държавата допусна разпространението на заболяването "син език" и излъга за обезщетенията, които ще получат животновъдите. Едва преди дни министерството заговори за обезщетения на килограм, без да са теглени животните, обяснява Бойко Синапов:

Куриозната ситуация, в която се изправят българските животновъди е, че има една оценка от 2,36 на килограм, а нямаме информация какви килограми ще се смятат, защото, когато се събираха умрелите животни, никой никъде не е фиксирал и не е теглил животните. 

Синапов припомня, че първоначалното обещание е на служебния министър: 

Хората ще бъдат обезщетявани на бройка животни за една овца - майка. Това, което се разбрахме и уточнихме беше минимум 200 лева за една овца. Нека не забравяме, че държавата е виновна за тази ситуация. В момента наблюдаваме едни циркови ситуации, не прави чест на никой така да се държат с хората. Сега трябваше да възстановим стадата, да бъдат обезщетени хората, защото идва зима.

Друг мотив за недоволството на фермерите е, че за първи път в средата на октомври няма да получат 90 милиона лева субсидии за отглежданите животни, защото са заложени в бъдеща актуализация на бюджета.

От министерството отказаха информация какво министър Грудев ще предложи на фермерите при днешната среща.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна