Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваймарската тройка е уверена в нормалното протичане на парламентарните избори в Украйна

Външните министри от Ваймарската тройка, които се срещнаха в Париж, изразиха доверие за нормалното протичане на предстоящите парламентарни избори в Украйна. Те обсъдиха украинската криза, европейската сигурност и други актуални въпроси.

Франция, Германия и Полша се надяват, че изборите в Украйна в неделя ще протекат без нарушения. Това бе подчертано след срещата на външните министри на трите страни в Ла Сел Сан Клу край Париж. Първият дипломат на Франция Лоран Фабиюс изрази надежда, че вотът ще бъде в полза на единството и суверенитета на Украйна, но ще отвори и път към реформи. Никога не сме крили желанието си Украйна да бъде в добри отношения както с Европейския съюз, така и с Русия, припомни той.

Германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер отчете известния напредък в решаването на украинския конфликт и изрази надежда, че до няколко седмици руските войници ще напуснат Украйна. Полският външен министър Гжегож Схетина предложи тримата да посетят Украйна заедно след изборите, както направиха при предшественика му Шикорски по време на вълненията през февруари.

Освен Украйна тримата министри обсъдиха и мерките срещу епидемията от вируса ебола и проблемите на европейската сигурност и защита на източните и южните граници. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна