Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриотичният фронт не е изненадан от позицията на ГЕРБ за самостоятелно правителство

Снимка: БГНЕС

Патриотичният фронт не е изненадан от позицията на Бойко Борисов, че може да създаде самостоятелно правителство. Съпредседателят на Фронта Валери Симеонов заяви, че е право на ГЕРБ да избере политическата формула за бъдещото управление. Симеонов допусна, че това може да не е последната позиция на ГЕРБ:

ГЕРБ са в правото си да съставят правителство, каквото желаят. Ако искат тяхно, ако искат на малцинството с някой друг, то си е тяхно право. След тези резки промени в последните дни на различните партии аз съм нов политик, но почвам вече да свиквам, че няма нищо неочаквано. Аз ви предлагам да изчакаме господин Дол да си замине, да минат няколко дни, пък може да има и някаква промяна. Готови сме на разговори, готови сме и да няма разговори.

Валери Симеонов обаче беше категоричен, че Патриотичният фронт би подкрепил правителство на малцинството на ГЕРБ само ако има ангажимент по програма минимум, а именно промяна в Изборния кодекс, пълна ревизия в сектор "Енергетика" с оглед замразяването или намаляването на цената на тока, и полагане на всички усилия за оздравяване на КТБ. Симеонов ясно заяви, че Фронтът е отворен и за бъдещи преговори с други политически формации:

Заявили сме вече, ще подкрепим правителство, което ще изпълнява програма, съгласувана с нашата програма. Няма значение дали това правителство е на ГЕРБ, дали това правителство е на Реформаторите, дали това правителство е на БСП. Ако бъде даден мандат на тях и с тях сме готови да преговаряме, защото няма леви и десни интереси в ситуация на тежка криза. Спасяването на България е най-важната задача и най-отговорната причина, по която ние сме тук, в този парламент и хората това чакат от нас. Ние сме много стабилни и предвидими съюзници, но можем да бъдем и много сериозен противник.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна