Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган разкритикува коалицията срещу "Ислямска държава"

Турският президент Реджеп Ердоган, който бе на посещение в Париж, отправи критики към коалицията срещу "Ислямска държава", че се съсредоточава прекалено върху сирийския град Кобане и не действа достатъчно в други зони. Ердоган обсъди ситуацията в Сирия с френския си колега Франсоа Оланд

Защо силите на коалицията бомбардират постоянно град Кобане, защо не други градове, попита турският президент Ердоган на пресконференция след разговора си с френския си колега Франсоа Оланд. Говори се само за Кобане, който е на турската граница. Там вече не остана никой, освен две хиляди бойци. Трудно е да се разбере този подход - защо коалицията не действа в други сирийски райони, защо не реагира на пробива на "Ислямска държава" на други територии, подчерта още Ердоган.

Има други градове в Сирия, заплашени от "Ислямска държава", призна от своя страна Франсоа Оланд, подертавайки, че за Франция ключовият град за тях е вторият по големина сирийски град Алеп, но дори Кобане да е напуснат от жителите си трябва да му се окаже подкрепа и ние имаме доверие на Турция в това отношение. Както винаги сме заявявали, целта ни е да подкрепяме Свободната сирийска армия и демократичната опозиция, добави той, подчертавайки, че "Ислямска държава" и режимът на Башар Асад са двата фактора, предизвикващи войната и безредиците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна