Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като премиер на Люксембург Юнкер допуснал стотици фирми от цял свят да избягват данъци

Снимка: БГНЕС

Като премиер на Люксембург, председателят на новата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер е допуснал стотици фирми от цял свят да избягват данъци, като отклоняват печалбите си към Великото херцогство, където са се ползвали с данъчни преференции. Така огромни суми са били "спестени" от облагодетелстваните компании, сред които има поне две пряко свързани с България. Това показват стотиците документи, разпространени тази нощ от Международния консорциум на разследващи журналисти и медии от 32 страни. Три политически групи в Европейския парламент вече поискаха обяснения от Юнкер.

Общо 343 фирми, сред които има автомобилни, енергийни и финансови гиганти, както и медийни холдинги, са се възползвали от възможността да получат одобрението на данъчните власти в Люксембург за предложена от самите тях схема за плащане на данъци. Щетите за държавните бюджети на страните, в които въпросните компании имат дейност, се изчисляват на милиарди евро.

България засега присъства в списъка само като една от държавите, в които има активи получилата данъчни преференции финансова група EFG, или Юробанк основен акционер в Пощенска банка. На 12-и ноември предстои да бъде публикувано името на още една компания, свързана с България.

В списъка на облагодетелстваните правят впечатление "Газпром", както и най-голямата руска банка – Сбербанк, която в момента е обект на европейски санкции.

Социалистите, либералите и зелените в Европейския парламент излязоха с остри реакции и поискаха незабавни обяснения от Европейската комисия. Нейният председател Жан-Клод Юнкер, който винаги е отричал страната му да е била данъчен рай, реагира спокойно на разкритията, обяви днес неговият говорител Маргаритис Скинас. Според него става дума за типичен случай на държавна помощ с цел привличане на инвестиции – тема, по която предишният екип в Европейската комисия вече е започнал проверка. Тази проверка ще продължи и от сегашния състав под ръководството на комисаря по конкуренцията, увери Скинас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна